Undervisningsopplegg – Norges fylker
Norges fylker
– et morsomt og pedagogisk undervisningsopplegg for 5. – 7. klasse
Hvordan står det til med fylkeskunnskapene etter oppløsningen tidligere i år? Vi har laget et oppdatert og morsomt undervisningsopplegg for elever i 5. – 7. trinn. Her finner du våre elleve bøker om de flotte fylkene våre – velg et fylke og følg opplegget nedenfor. God tur!
Spill
I tillegg til elleve fine faktabøker proppfulle av kunnskap, bilder og videoer om fylkene, har vi laget et morsomt spill hvor barna kan øve seg på hva fylkene heter og hvor i landet de ligger.
Klar, ferdig, spill!
Undervisningsopplegg
Her er undervisningsopplegget, vær så god!
Først en liten introduksjonstekst til elevene dine.
Vi deler landet Norge opp i 15 deler. Vi kaller det geografiske deler. Disse 15 delene kalles for fylker. Hvert enkelt fylke er delt opp i enda mindre geografiske områder kalt kommuner. I Norge er det de folkevalgte på Stortinget og regjeringen som bestemmer det som gjelder for landet. Siden Norge er et langstrakt land, kan ikke Stortinget og regjeringen bestemme og styre alt. Derfor bestemmer fylkene og kommunene i Norge mye selv. Slik som for eksempel, at veien opp til Bodøsjøen skole i Bodø trenger et gangfelt, eller at to av barnehagene på Helle i Kragerø skal slå seg sammen til én stor barnehage.
Nå skal du velge deg et fylke. Kanskje du vil velge det fylket du bor i? Eller hva med å velge et fylke du har lyst å reise til? Åpne boken om fylket du har valgt.
Deretter skal du gjøre disse oppgavene:
1. Skriv en fin overskrift med navnet på fylket.
2. Tegn fylkesvåpenet under overskriften.
3. Finn og skriv svaret på disse spørsmålene:
a) Hvor mange kommuner har fylket?
Pass på, det kan hende at dette fylket er slått sammen med et annet fylke, og da må du kanskje legge sammen kommunene fra alle de tidligere fylkene.
b) Finn en kommune eller en by i fylket, og skriv tre setninger om den.
For eksempel:
Stavanger er den største byen i Rogaland.
c) Finn en spesiell ting som fylket er kjent for, og skriv tre setninger om dette.
For eksempel:
Nidarosdomen er landets største kirke.
d) Tenk deg at du er journalist. Du har fått beskjed av avisen du jobber i, at du skal reise til en av byene i det fylket du har valgt deg. Der skal du intervjue en person på gata. Lag tre spørsmål som du skal stille denne personen.
e) Ekstra 1: Spill inn intervjuet ditt på taleopptak/lydopptak. La en i familien være personen på gata.
f) Ekstra 2: Tegn eller finn et fint bilde av noe spesielt fra fylket du har valgt. Tegn eller sett bildet under teksten.
g) Ekstra 3: Les hele boken om fylket.