Blogg

DIY Girlander til 17. mai

Festfin og festklar med hjemmelaget
17. mai-girlander!

Ingenting roper mer HURRA! 🇳🇴 enn en feiende flott girlander på balkongen eller på verandaen. Eller kanskje den skal henge i vinduet? Denne girlanderen er superenkel, superrask og kjempehyggelig å lage sammen med barna.

Dette trenger du:
 • Enten røde, hvite og blå ark, eller hvite ark og maling/farger/tusjer.
 • Hyssing eller bånd
 • Lim

Slik gjør du:

 • Brett det røde arket en gang på langs.
 • Arket er ca. 30 cm langt. Sett en liten blyantstrek på 10 og 20 cm langs den brettede siden.
 • Brett arket ved hver blyantstrek. Arket vil da se ut som et lite trekkspill.
 • Når du bretter det sammen, blir det et lite kvadrat. Sett en liten blyantstrek på 5 cm nederst på kvadratet. Pass på at brettene er øverst.
 • Så tegner du en tynn blyantstrek fra hjørne til hjørne, ut ifra den første lille blyantstreken du tegnet.
 • Så klipper du langs strekene.
 • Voilà! Nå har du tre vimpler klare.
 • Deretter gjør du det samme på det hvite arket og det blå arket. Nå har du ni nydelige vimpler. Hvis du vil ha en lengre girlander, gjør du det samme til du får ønsket lengde.
 • Finn frem hyssing eller bånd, og legg den inn i brettekanten på vimplene.
 • Ta litt lim på den ene siden av vimpelen, og klem sammen.
 • Legg vimplene annenhver gang rød, hvit og blå.
 • Vips, så har du en superfin 17. mai girlander som du kan pynte med hvor du vil!

Fiks, ferdig festfin! Enklere blir det ikke, og vanskeligere er det ikke.

🇳🇴Ha en feiende flott nasjonaldag!🇳🇴


Undervisningsopplegg – Henrik Wergeland

Henrik Wergeland – for en fyr!

Her er et spennende undervisningsopplegg for elever i 5.-7. klasse, om Henrik Wergeland. Nedenfor finner du og elevene dine en liten introduksjon til forfatteren, resten må elevene selv lese i boken om Wergeland. Den ligger her.
Undervisningsopplegget er fordelt på to norsktimer, eller som lekse for to dager.

Eller hva med å dele opp tekst og oppgaver, og la barna bli kjent med Henrik Wergeland som et klasseprosjekt? Vil du lage et større, tverrfaglig prosjekt, kan du enkelt legge til flere oppgaver som for eksempel å la elevene tegne Wergeland eller Grotten, skrive et eget dikt om byen sin, lage et debattinnlegg om diskriminering i dag, eller en avisartikkel om folkeopplysning. Hva med å la avisartikkelen handle om informasjonsflyt og kildekritikk i dagens samfunn?

Norsktime/norsklekse 1:

Henrik Wergeland – for en fyr!

Henrik Wergeland er en av våre aller mest kjente forfattere. Og for en spennende type! Han var ikke bare en romantisk poet – nei, han var også en rebelsk samfunnsdebattant og engasjert avisredaktør. Visste du at Wergeland egentlig var utdannet prest? Han var faktisk beryktet for å leve et liv ganske fullt av skandaler. Så det er kanskje ikke så rart at han aldri fikk jobb som prest.

Henrik Wergeland var veldig engasjert i det vi kaller folkeopplysning. Har du hørt om det? Det vil si at han var utrolig opptatt av at alle som levde i Norge skulle få tilgang til kunnskap og viten. I dag tar vi kanskje nettopp det litt for gitt. Vi kan se og høre på nyheter, og vi kan søke opp informasjon på internett. I tillegg går vi på skole. Det gjorde ikke alle på den tiden da Wergeland levde. Det var heller ikke like lett å få tak i informasjon. Og dette ville Wergeland gjøre noe med.

Ikke bare var Henrik Wergeland opptatt av at folk skulle få tilgang til opplysning og kunnskap, hans samfunnsengasjement strakk seg lengre enn som så. Wergeland og familien hans bodde på Eidsvoll. Forbinder du stedsnavnet med noe spesielt? Det burde du! Her ble Grunnloven vår skrevet ned. Kanskje det er derfor den unge Wergeland var ekstra opptatt av landet vårt? I 1814, da grunnloven ble skrevet, var det ikke noe som het lover mot diskriminering. Faktisk het det i Grunnlovens andre paragraf, at jøder ikke fikk lov til å slippe inn i Norge. Det syntes Henrik Wergeland var helt uforståelig og skammelig. Og vet du hva han gjorde? Han engasjerte seg så voldsomt at han fikk hele Grunnloven endret. Grunnlovens paragraf 2 ble til slutt fjernet – heldigvis!

Det er så mye spennende og morsomt å fortelle om dette grenseløse, romantiske geniet. Men vi stopper her, så kan du fortsette på egenhånd i boken som du finner her.

Henrik Wergeland tegnet og bygget dette nydelige huset i utkanten av slottsparken i Oslo. Vet du hva huset heter? Grotten! Stilen Grotten er bygget i, er det vi kaller sveitserstil. Huset regnes faktisk for å være Norges første sveitserhus. I dag er huset statens æresbolig for kunstnere. Det betyr at kjente kunstnere får lov til å bo i huset og arbeide med kunsten sin. Ganske kult, ikke sant? Foto: Wikimedia commons

Oppgave til elevene:

1.Nå skal du lese de første seks sidene i boken, altså til og med side 8. Mens du leser, skal du ta notater. Ta en ny side i kladdeboken din eller på nettbrettet ditt. Skriv Henrik Wergeland som overskrift. Skriv ned stikkord og viktige nøkkelord fra teksten.

2.Når du er ferdig skal du gjenfortelle det du har lest til en i klassen, eller en voksen hjemme. Her kan du bruke stikkordene du har skrevet til hjelp.

3.Øv deg på første verset av «Småguttenes Nationalsang» på side 7 i boken. Gå så inn på https://www.barnesanger.no/vi-ere-en-nasjon-vi-med.html Under teksten ligger en link til sangen, kikk på den og syng med av full hals!

barn-synger_1160869561-[Converted]
Denne flotte statuen av Henrik Wergeland finner du ved Spikersuppa i Oslo. Bronsestatuen er laget av Brynjulf Bergslien i 1877. Den ble av duket på 17. mai 1881, og selveste Bjørnstjerne Bjørnson holdt tale for anledningen. Foto: Wikimedia commons
Henrik Wergelands berømte lillesøster

Norsktime/norsklekse 2:

 1. Nå skal du lese resten av boken om Henrik Wergeland. Altså fra side 9 til og med side 13. Denne gangen skal du også skrive stikkord og nøkkelord fra teksten.
 2. Gjenfortell det du har lest til en i klassen, eller en voksen hjemme, ved hjelp av stikkordene du har skrevet.
 3. Hvis Henrik Wergeland skulle vært avbildet på 100-lappen, hvordan synes du den skulle sett ut? Tegn ditt forslag på en ny 100-lapp med Henrik Wergeland. Tegn på et hvit ark og lim inn i kladdeboken din, eller ta et bilde av det du har tegnet og legg inn på nettbrettet.
 4. Helt til slutt – fordi quiz alltid er gøy! Svar på disse spørsmålene i kladdeboken din eller på nettbrettet:
 5. Henrik Wergeland har en veldig berømt lillesøster. Hva heter hun?
 6. Kan du nevne minst to kjente tekster av Wergeland?
 7. Hva var spesielt med 17. mai 1829?
 8. Hva er Torgslaget?
 9. I 1840 fikk Wergeland ny jobb. Som hva da?
Henrik Wergelands berømte lillesøster

DIY Ingen 17. mai uten is!

Ingen 17. mai uten is!

Hva med å lage den selv? Det er kjempelett, kjempemorsomt og ikke minst supergodt! Du velger selv om du vil lage en trelags variant i rødt, hvit og blått, eller om du heller vil gå for én smak.

Du trenger til 6 porsjoner:

 • 0,5 liter gresk yoghurt
 • 1 dl flytende honning
 • 2 ts vaniljesukker
 • 150 g frosne bringebær eller jordbær
 • 150 g frosne blåbær
 • 4 ss honning (til bærblandingene)

Slik gjør du:

 • Visp sammen yoghurt, honning og vaniljesukker. Sett til side.
 • Mos bringebær eller jordbær i en blender eller mikser. Ha i litt av yoghurt-blandingen og 2 ss honning, og bland videre. Sett til side.
 • Mos blåbærene i en blender eller mikser. Ha i litt av yoghurt-blandingen og 2 ss honning, og bland videre.
 • Fyll de tre blandingene lagvis i små isformer, beger, kopper eller former. Ønsker du bare én smak på hver is, fyller du bare én blanding i hver form. Stikk ned en ispinne i alle formene.
 • Sett formene i fryseren. La stå i minst 3 timer.
 • Herlig 17. mai-is i rødt, hvitt og blått!

Så godt og så enkelt lager du frisk og deilig is til 17.mai helt selv. Du kan selvfølgelig bytte ut bærene med andre smaker, og lage din helt egen variant. Ta gjerne et bilde og vis oss din favoritt! Last opp bildet ditt på Instagram og merk det med #barnasis. 🍨🇳🇴

Inspirasjon er hentet fra matprat.no.

GOD FORNØYELSE!


Undervisningsopplegg – Norges fylker

Norges fylker

– et morsomt og pedagogisk undervisningsopplegg for 5. – 7. klasse

Hvordan står det til med fylkeskunnskapene etter sammenslåingen tidligere i år? Vi har laget et oppdatert og morsomt undervisningsopplegg for elever i 5. – 7. trinn. Her finner du våre elleve bøker om de flotte fylkene våre – velg et fylke og følg opplegget nedenfor. God tur!

Spill

I tillegg til elleve fine faktabøker proppfulle av kunnskap, bilder og videoer om fylkene, har vi laget et morsomt spill hvor barna kan øve seg på hva fylkene heter og hvor i landet de ligger.
Klar, ferdig, spill!

Undervisningsopplegg

Her er undervisningsopplegget, vær så god!

Først en liten introduksjonstekst til elevene dine.

Vi deler landet Norge opp i 11 deler. Vi kaller det geografiske deler. Disse 11 delene kalles for fylker. Hvert enkelt fylke er delt opp i enda mindre geografiske områder kalt kommuner. I Norge er det de folkevalgte på Stortinget og regjeringen som bestemmer det som gjelder for landet. Siden Norge er et langstrakt land, kan ikke Stortinget og regjeringen bestemme og styre alt. Derfor bestemmer fylkene og kommunene i Norge mye selv. Slik som for eksempel, at veien opp til Bodøsjøen skole i Bodø trenger et gangfelt, eller at to av barnehagene på Helle i Kragerø skal slå seg sammen til én stor barnehage.

shutterstock_322252571

Nå skal du velge deg et fylke. Kanskje du vil velge det fylket du bor i? Eller hva med å velge et fylke du har lyst å reise til? Åpne boken om fylket du har valgt.

Deretter skal du gjøre disse oppgavene:
1. Skriv en fin overskrift med navnet på fylket.
2. Tegn fylkesvåpenet under overskriften.
3. Finn og skriv svaret på disse spørsmålene:

a) Hvor mange kommuner har fylket?
Pass på, det kan hende at dette fylket er slått sammen med et annet fylke, og da må du kanskje legge sammen kommunene fra alle de tidligere fylkene.

b) Finn en kommune eller en by i fylket, og skriv tre setninger om den.
For eksempel:
Stavanger er den største byen i Rogaland.

c) Finn en spesiell ting som fylket er kjent for, og skriv tre setninger om dette.
For eksempel:
Nidarosdomen er landets største kirke.

d) Tenk deg at du er journalist. Du har fått beskjed av avisen du jobber i, at du skal reise til en av byene i det fylket du har valgt deg. Der skal du intervjue en person på gata. Lag tre spørsmål som du skal stille denne personen.

e) Ekstra 1: Spill inn intervjuet ditt på taleopptak/lydopptak. La en i familien være personen på gata.

f) Ekstra 2: Tegn eller finn et fint bilde av noe spesielt fra fylket du har valgt. Tegn eller sett bildet under teksten.

g) Ekstra 3: Les hele boken om fylket.


DIY 17. mai-rosett

17. mai-rosett 

Dette trenger du:
 • Saks
 • Litt tykke ark, gjerne i rødt, hvitt og blått. Tips: Du kan bytte ut ark med filt.
 • Fargeblyanter eller maling, hvis du ikke har fargede ark
 • Lim, helst en limpistol
 • Et grillspyd/spisepinne til den store, og en sikkerhetsnål til den lille

Slik lager du den fine rosetten:

 • Klipp ut sjablongene. Det finnes én til stor rosett, og én til liten rosett. Legg dem på arket ditt. Tegn rundt og klipp ut.
 • Har du ikke fargede ark, fargelegger eller maler du den største blomsten rød, den midterste skal være hvit, og sirkelen fargelegger du blå.
 • Deretter limer du den hvite i midten på den største. Så limer du den blå i midten av den hvite.
 • Når limet har tørket, gjør du dette:

Skal den stå i en potteplante på trappen?

 • Ta et grillspyd eller en spisepinne. Lim den fast med limpistol på baksiden av rosetten. Når den har tørket er det bare å stikke pinnen ned i jorden på potteplanten.

Vil du lage en rosett til å ha på jakken din?

 • Lim fast sikkerhetsnålen med limpistolen på baksiden av rosetten. Når limet har tørket, har du en søt, liten 17.mai-nål du kan fest på skjorta, jakken eller kjolen – ta da!

Vi ønsker dere en flott 17. maifeiring

– gratulerer med dagen!


Undervisningsopplegg – Klassifisering av dyr

Klassifisering av dyr

Hva er forskjellen på en fugl, et reptil og en fisk?

Her har vi satt sammen et undervisningsopplegg som lærer barna nettopp dette. Og du? Vi har laget et opplegg for hvert klassetrinn fra yngst til eldst – god fornøyelse!

Filmen vår om klassifisering av dyr, ser du her: FILM

1. klasse

Opplegg til 1. klasse: Se filmen «Klassifisering av dyr».

Legg inn et talenotat med svar på disse spørsmålene (spørsmålene kan leses inn av lærer):

 1. Hvilke to hovedgrupper deler vi dyr inn i?
 2. Hva er den viktigste forskjellen mellom disse to hovedgruppene?
 3. Si en ting som er typisk for alle fisker.
 4. Si en ting som er typisk for alle fugler.
 5. Si en ting som er typisk for alle pattedyr.
 6. Tegn en fisk, en fugl eller et pattedyr. Skriv dyregruppen over eller under dyret, slik:
fisk

2. klasse

Opplegg til 2. klasse: Se filmen «Klassifisering av dyr».

Skriv svar på disse spørsmålene:

 1. Hvilke to hovedgrupper deler vi dyr inn i?
 2. Hva er den viktigste forskjellen mellom disse to hovedgruppene?
 3. Skriv en ting som er typisk for alle fisker.
 4. Skriv en ting som er typisk for alle fugler.
 5. Skriv en ting som er typisk for alle pattedyr.
 6. Tegn en fisk, en fugl eller et pattedyr. Skriv dyregruppen over eller under dyret, slik:
fisk

3. klasse

Opplegg til 3. klasse: Se filmen «Klassifisering av dyr».

Skriv svar på disse spørsmålene:

 1. Hvilke to hovedgrupper deler vi dyr inn i?
 2. Hva er den viktigste forskjellen mellom disse to hovedgruppene?
 3. Skriv to ting som er typisk for alle fisker.
 4. Skriv to ting som er typisk for alle fugler.
 5. Skriv to ting som er typisk for alle pattedyr.
 6. Tegn en fisk, et reptil, en fugl eller et pattedyr. Skriv dyregruppen over eller under dyret, slik:
fisk

4. klasse

Opplegg til 4. klasse: Se filmen «Klassifisering av dyr».

Skriv svar på disse spørsmålene:

 1. Hvilke to hovedgrupper deler vi dyr inn i?
 2. Hva er den viktigste forskjellen mellom disse to hovedgruppene?
 3. Hvilken dyregruppe er det fleste dyr i verden?
 4. Skriv to ting som er typisk for alle fisker.
 5. Skriv to ting som er typisk for alle reptiler.
 6. Skriv to ting som er typisk for alle fugler.
 7. Skriv to ting som er typisk for alle pattedyr.
 8. Tegn en fisk, et reptil, en fugl eller et pattedyr. Skriv dyregruppen over eller under dyret, slik:
fisk

5-6. klasse

Opplegg til 5. og 6. klasse: Se filmen «Klassifisering av dyr».

Skriv svar på disse spørsmålene:

 1. Hvilke to hovedgrupper deler vi dyr inn i?
 2. Hva er den viktigste forskjellen mellom disse to hovedgruppene?
 3. Hvilken dyregruppe er det fleste dyr i verden?
 4. Skriv to ting som er typisk for alle fisker.
 5. Skriv to ting som er typisk for alle amfibier.
 6. Skriv to ting som er typisk for alle reptiler.
 7. Skriv to ting som er typisk for alle fugler.
 8. Skriv to ting som er typisk for alle pattedyr.
 9. Tegn en fisk, en amfibie, et reptil, en fugl eller et pattedyr. Skriv dyregruppen over eller under dyret, slik:
fisk

7. klasse

Opplegg til 7. klasse: Se filmen «Klassifisering av dyr».

Skriv svar på disse spørsmålene:

 1. Hvilke to hovedgrupper deler vi dyr inn i?
 2. Hva er den viktigste forskjellen mellom disse to hovedgruppene?
 3. Hvilken dyregruppe er det fleste dyr i verden?
 4. Skriv to ting som er typisk for alle fisker.
 5. Skriv to ting som er typisk for alle amfibier.
 6. Skriv to ting som er typisk for alle reptiler.
 7. Skriv to ting som er typisk for alle fugler.
 8. Skriv to ting som er typisk for alle pattedyr.
 9. Velg deg et virveldyr fra en av de fem dyregruppene. Enten en type fisk, en amfibie, et reptil, en type fugl eller et pattedyr. Finn ut litt mer om dyret, og skriv fem faktasetninger om dyret. Tegn eller finn et fint bilde som passer til. Overskriften er dyrenavnet, for eksempel: hoggorm, angorakanin, damfrosk, torsk, keiserpingvin.

Undervisningsopplegg, påske

Påske – hva er det vi egentlig feirer?

Passer for barn i 3. – 7. klasse
 1. Les fra side 17 til side 19 i boken Påske Minifakta. Boken finner du her. 

Ønsker du en ekstra utfordring, leser du hele boken.

Påske_minifakta

2. Skriv en kort forklaring på hva de ulike påskedagene er

 • Palmesøndag
 • Skjærtorsdag
 • Langfredag
 • Påskeaften
 • Påskemorgen

3. Har du og din familie noen påsketradisjoner?

Skriv 3 – 5 setninger om hvilke ting du pleier å gjøre i påsken. Hvis dere ikke har noen påsketradisjoner, fortell hva du pleier å gjøre når du har påskeferie.

Her er noen stikkord til hjelp:

 • Hvilken mat og godteri pleier du å spise?
 • Går dere på tur eller reiser på hyttetur?
 • Har dere selskap?
 • Besøker du familie og/eller venner?
 • Hva slags påskepynt pleier dere å pynte med?
 • Har dere påskeeggjakt?

4. Ekstraoppgaver fra boken:

 • Hva het disippelen som forrådte Jesus?
 • Hva het disippelen som nektet for at han kjente Jesus?
 • Hvem var Barabbas?
 • Hvor ble Jesus gravlagt?
 • Hva er Pesach?
 • Hvorfor pynter vi egg i påsken?
 • Hvorfor er gult en påskefarge?
 • Hva symboliserer påskeharen?

Påskeverksted, påskeegg

Påske-egg av papp eller papir

Dette trenger du:
 • Papir, papp, eller tykke ark
 • Saks
 • Hyssing eller bånd
 • Lim
 • Ekstra: knapper, sløyfebånd, klistremerker, silkepapir, glanspapir, glitter, perler

Slik gjør du:

 • Klipp ut sjablongene. Legg de på arkene du vil bruke, og tegn rundt. Klipp ut påskeeggene
 • Pynt eggene med det du har. Her er noen eksempler:

Lim på små sløyfer, små knapper eller små remser med bånd.

Ta på lim og glitter i mønster, eller sett på klistremerker.

Krøll små kuler i silkepapir og lim på. Du kan også rive biter av silkepapir i ulike størrelser og lim på.

 • Lag et lite hull i toppen og tre i bånd for å henge opp. Hvis du ikke vil lage hull i egget, kan du lime båndet i en løkke på den ene siden av egget, slik som på bildet.
 • Heng opp og gjør det påskefint.

Bli med å spre påskeglede!

Vi vil veldig gjerne se hvor flinke dere har vært til å lage påskepynt selv! Ta et bilde av det dere har laget og del det med oss på instagram eller facebook. Merk bildet med #barnaspåskegleder, så kan vi sammen spre både påskestemning og påskeglede!

Vi ønsker dere alle en riktig god hjemmepåske, med masse sjarmerende, hjemmelaget påskepynt. 🐤 🐣🐥🥚 💛 🌾🌞


Påskeverksted

Påskehare-girlander

Påskehare-girlander

Disse søte påskeharene kan du enten henge på en snor slik at det blir en påskeharegirlander, eller du kan henge én og én hare på greiner i en vase. Eller kanskje du vil henge de opp i vinduet?
Dette trenger du:
 • Ark (helst litt tykke) – hvis du ikke har farget ark, kan barna fargelegge eller male på hvite ark
 • En saks
 • Litt bånd, hyssing eller tykk tråd
 • Garn – hvis du ikke har garn til å lage dusk, kan litt krøllet, hvitt papir funke helt fint som dusk. Eller hva med litt bomull?
 • En gaffel
 • Lim

Slik lager du dusk av garn:

 • Ta litt garn i den fargen du ønsker at dusken skal ha.
 • Ta frem gaffelen. La garnstumpen henge litt ned (hold den igjen med tommelen din på den tykkeste delen av gaffelen), og legg trådlengden i midten av gaffeltaggene. Så starter du med å surre garnet rundt og rundt alle taggene på gaffelen. Se bildet.
 • Når du har surret ca. 20 – 25 ganger rundt (avhenging av hvor tykt garnet er), knyter du begge endene av garnet sammen.
 • Ta en ny liten garnstump. Et triks kan være å bruke tanntråd til å knyte med, hvis garnet ikke er så sterkt. Stikk den ned mellom de midterste taggene, slik at du kan knyte denne trådstumpen på midten av det du har surret. Stram tråden godt og knyt stramt. Se bildet.
 • Nå skal du klippe opp det du har surret. Ta saksen og klipp langs de to ytterste sidene av gaffelen. Du kan også ta det du har surret av gaffelen, og klippe.
 • Nå er det bare å rufse til dusken, slik at den blir en jevn ball. Er dusken ujevn eller for stor, kan du klippe den til akkurat slik du vil ha den.
TIPS: Disse duskene kan også brukes til å lage søte, små påskekyllinger! Da lager du to forskjellige dusker – en stor og en liten. Sett duskene sammen, og lim på øyne og nebb av farget papir.

Slik lager du kroppen til haren:

 • Klipp ut sjablongen. Legg den på arkene du vil bruke, og tegn rundt. Klipp ut påskeharen
 • Lag to små hull med litt avstand øverst på hodet hvis du vil lage girlander, og et hull på midten hvis du vil ha pynt til å henge på greiner eller i vinduet
 • Tre i bånd eller hyssing
 • Lim på dusken
 • Heng opp og nyt påskestemningen!

Tips til lese og skriveøkt med barna

Lese og skriveoppgaver

Ønsker du som forelder eller lærer et tips til en lese og skriveøkt med barna?
Her er et opplegg laget rundt Æsops fabel «De to vennene og bjørnen». Temaet i boken er like aktuelt i dag som den gang den ble fortalt og skrevet.
Cover_bear-two-travelers

Du som voksen kan selv velge ut det som passer for ditt eller dine barns nivå. Ta bort oppgaver, eller legg til hvis du har gode forslag selv. Siden boken er med lyd, kan opplegget også brukes av yngre barn. Oppgavene kan også svares på muntlig, hvis det blir for mange skriveoppgaver.

La barna lese eller lytte til «De to vennene og bjørnen», boken finner du her. 

  Skriveoppgave 1: La barna skrive en forklaring på hva ordtaket på siste side betyr. «I nødens stund lærer man sine venner å kjenne.»

  Skriveoppgave 2: Kunne boken hatt en annen tittel? Lag en ny tittel til boken.

  Skriveoppgave 3: Hva kan du gjøre for å være en god venn?

  Skriveoppgave 4: Finn ut hva Æsops fabler er. Skriv minst tre setninger.

  Tegneoppgave 5: Tegn hvordan din drømmedag med en venn ville sett ut.

  Gjøreoppgave 6: Gjør tre hyggelige ting for de hjemme. Gi en kopp kaffe, dekk på bordet, si at noen er snill, brett tøy eller gi en god klem.

En bjørneklem fra oss i barnas.com!

Undervisningstips

Undervisningstips til hjemmeskole

Lærer Live deler sitt flotte norskopplegg for 1. og 2. klasse med oss!

Lærer Live ved Sørkedalen skole i Oslo, har laget en norsktime for 1. og 2. klasse ut ifra boken vår «Kortsint». Dette er et supert undervisningstips i disse hjemmeskoledagene.

Kortsint
kortsint1
Opplegg i norsk til 1. klasse
I dag skal du lese boken «Kortsint» Boken finner du her: KORTSINT
Det er helt i orden at en voksen leser for deg. Når du har lest boken, skal du ta frem norsk skrivebok. Bla frem til en ny side og skriv overskriften «Kortsint».
Så skal du svare på disse spørsmålene:
 1. Hva heter forfatteren av boken
 2. Hva likte du ved boken?
 3. Fortell om en gang du var kortsint.
 4. Hvis du vil kan du lage en tegning som viser det du har skrevet.
Når du har gjort dette, tar du et bilde av det du har skrevet og legger det inn.
kortsint1
Opplegg i norsk til 2. klasse
I dag skal du lese boken «Kortsint». Boken finner du her: KORTSINT
Når du har lest boken skal du ta frem norsk skrivebok. Ta en ny side og skriv overskriften «Kortsint». Så skal dere svare på disse spørsmålene:
 1. Hva heter forfatteren av boken?
 2. Hva likte du ved boken?
 3. Fortell om en gang du var kortsint.
 4. Hvis du vil kan du lage en tegning som viser det du har skrevet.
Husk at du skal svare med fullstendig setninger, og husk stor bokstav først i setningen, og punktum til sist.
Når du har gjort dette tar du et bilde av det du har skrevet og legger det inn.
kortsint2

Vi takker Live for et flott og engasjerende undervisningsopplegg, som vi håper du kan bruke selv.
Send oss gjerne din tegning av kortsint, så deler vi alle bidragene her på bloggen.

En kort, men ikke sint hilsen fra oss i barnas.com!

Aktiviteter som barna kan gjøre hjemme

Aktivitetsbingo

Lurer du på hva du skal finne på med barna hjemme? Aktivitetsbingo er både gøy og nyttig for hele familien!

Her har vi laget en liten samling med aktiviteter som barna kan gjøre hjemme, enten i løpet av en dag, to dager eller en hel uke – dere bestemmer.

Slik spilles aktivitetsbingo:

Først bør dere bestemme om det skal premieres eller ikke. Skal det premieres, kan dette være alt fra et klistremerke, en tier på sparebøssen eller en kjeks. Bli også enige om det skal være forskjellig premie for bingo og for fullt hus.

  Først bør dere bestemme om det skal premieres eller ikke. Skal det premieres, kan dette være alt fra et klistremerke, en tier på sparebøssen eller en kjeks. Bli også enige om det skal være forskjellig premie for bingo og for fullt hus.
  Barnet gjør en av aktivitetene
  Barnet setter så et kryss over den ruten med den aktiviteten som er gjort
  Når barnet har tre på rad, enten bortover, nedover eller på skrå, er det bingo
  Klarer barnet alle aktivitetene er det fullt hus

Klar, ferdig, bingo!


Barnas boktips!

Pirater

Aaarrrrrhh!

 

Pirater som seiler på de syv hav er tøffe og grusomme! Men hva med de piratene som seiler på de tjuesju hav? Les de morsomme bøkene om Robin – den snille piraten, de er faktisk helt og fullstendig kokko.

I am text block. Click edit button to change this text.

I am text block. Click edit button to change this text.

I am text block. Click edit button to change this text.

I am text block. Click edit button to change this text.

I am text block. Click edit button to change this text.

I am text block. Click edit button to change this text.

I am text block. Click edit button to change this text.

I am text block. Click edit button to change this text.

I am text block. Click edit button to change this text.

I am text block. Click edit button to change this text.

I am text block. Click edit button to change this text.

I am text block. Click edit button to change this text.

I am text block. Click edit button to change this text.

I am text block. Click edit button to change this text.

Vil du vite mer om virkelighetens sjørøvere? Da syns jeg du skal lese vår spennende faktabok om Piratene. Både denne boken, og bøkene om Robin finner du i biblioteket vårt.

Her er litt mer piratmoro du kan hygge deg med.

Spill, tegn, les, løs oppgaver og kast loss med barnas sjørøvere!

Du kan også lytte til vår flotte spilleliste “Til sjøs” fra musikkbiblioteket vårt, trudelutt og tjo og hei!


Julekuler

Lag dine egne supersøte julekuler med dyremotiv

Her er en fin liten oppskrift på hvordan du selv kan lage et reinsdyr, en rev og en bjørn til å henge på juletreet.

Dette trenger du:

Isoporkuler, maling eller tusj, pensel, filt eller hard papp, opphengsringer, ståltråd eller binders, røde filtkuler eller litt rødt silkepapir.

Slik lager du julekulene:

Ta isoporkulene og stikk inn en opphengsring. Hvis du ikke har dette kan du ta en binders som du bøyer nesten helt ut, eller litt ståltråd som du lager en U av, og stikke den inn i isoporkulen.

Deretter maler du kulen slik som vist på bildet. Du kan også bruke tusj hvis du synes det er enklere. Det kan være lurt å holde i ringen når du maler, så slipper du å få maling på fingrene.

Mens kulen tørker klipper du ut ører som vist på bildet. Disse kan du klippe ut i hvit eller farget filt, eller i hard papp. Så maler eller tusjer du på motivet til ørene.

Når kulene er tørre, skjærer du et lite hakk med en kniv der ørene skal være. Her er det lurt å få hjelp av en voksen. Ta litt lim på ørene å stikk dem inn i hakkene.

Så er det tid for å male eller tusje på de siste detaljene. Ta en liten rød filt nese, eller krøll sammen litt rødt silkepapir til en ball, og lim på.

Til slutt fester du en snor eller et bånd i opphengsringen, og knyter sammen.

Tre nydelige små julekuler er klare!

 

Idé og bilder er tatt fra www.sloyd-detaljer.no